Oudhollandse buitenspelletjes

zondag 22 februari 2009

Oudhollandse buitenspelletjes

Oudhollandse buitenspelletjes

Een overzicht van geweldige Oudhollandse buiten spelletjes.

Een aantal eenvoudige buitenspelletjes waar je niets anders voor nodig hebt dan een veldje of pleintje en een bal.

Bron: Stichting Nederlands Museum Kinderwereld

Blikspuit:

Blikspuit is een spel wat door klein en groot gespeeld wordt. Eerst aftellen wie hem wezen moet; die moet dan bij een bal staan en aftellen tot de anderen zich verstopt hebben. Hij moet proberen ze allemaal te vinden; naar de bal lopen en de naam roepen van het gevonden kind, voordat er iemand de kans krijgt de bal weg te trappen. Als dat gebeurt mogen ze zich allemaal weer ver­stoppen. Zijn ze allemaal gevonden, dan is degene die het éérst gevonden hem.

Boompje verwisselen:

Boompje verwisselen is een tikspelletje waarbij de kinderen een boom moeten vasthouden maar niet te lang, want het is de bedoeling om van boom te verwisselen. Als je de boom niet meer vasthoud, mag je getikt worden en dan moet je hem wezen.

Er kan nog meer bij:

Groot en klein gaat bij elkaar op schoot zitten in een lange rij, tot er een aan het wiebelen gaat, en de hele rij uit elkaar valt.

Ketting breien:

De voorste van een rij houdt een hand tegen de muur. De ach­terste gaat met de hele rij onder de arm door. Loopt weer rond en gaat dan onder de volgende arm door, totdat de hele rij met gekruiste armen staat, onder het zingen van: ” ‘k Zou zo graag een ketting breien. Moet ik naar de stad toe rijen. Ha ha victoria. Ha ha victoria.” De eerste pakt dan de laatste nog bij de hand en zo springt de kring rond tot dat de ketting kapot gaat.

Omkijkertje:

Dit spel wordt gespeeld met een groep kinderen. Eén kind staat met het gezicht tegen de muur of boom, de anderen staan een paar meter verderop achter een lijn. De groep moet proberen het kind dat tegen de muur/boom staat aan te tikken maar die mag onver­wachts omkij­ken en diegene die dan nog loopt moet terug naar de lijn en opnieuw beginnen. Uitkijken dus.

Tikkertje:

De kinderen lopen rond. Het kind ‘die hem is’ tikt een kind ‘die hem dan weer is’. Zo weet iedereen lang niet wie de tikker is. Uitkijken dus.

Wie heeft de bal:

De kinderen staan op een lange rij; één kind een meter of vier er voor, met het gezicht tegen de muur en gooit een bal naar achteren en zingt: ” Eén twee drie , wie heeft de bal, die mooie bal van goud.” Eén van de kinderen pakt de bal en houdt hem achter de rug. De andere kinderen houden ook de handen op de rug en zingen dan: “Kijk maar om want ik heb hem al, die mooie bal van goud.” Als je het goed raadt, dan mag je nog een keer, anders mag degene die de bal heeft hem zijn.

Zoentje geven:

De kinderen staan in een kring met één in het midden. Deze draait met de ogen dicht, de arm en vinger uitgestrekt de kring rond en zegt: “Een twee drie vier vijf zes zeven, wie mag ik een zoentje geven?” Het kind gaat samen met degene die aangewezen is met de ruggen tegen elkaar staan. Dan kijken ze opzij, kijken ze allebij dezelfde kant op; geven ze elkaar een zoentje.

Vond je dit leuk?

Suggesties van Google Ads

Oudhollandse buitenspelletjes

Informatie over "Oudhollandse buitenspelletjes"

Oudhollandse buitenspelletjes

Gepost door:

Gepost op zondag 22 februari 2009 - 34.716x gelezen

Categorie: Kinderspelletjes
Tags: , , ,

Speciale MamaBende.nl Aanbieding

In je element

Knutselen en experimenteren!

Meer aanbiedingen

6 Reacties/Trackbacks op "Oudhollandse buitenspelletjes"

Reacties

stomme site lelijk

Reactie door rink op 20 oktober 2009 om 10:37

leuke rink mooi

Reactie door Stephdad op 21 oktober 2009 om 00:48

Ik was op zoek naar leuke kinderspelletjes voor buiten. Leuk deze oudhollandse spelletjes!

Reactie door Kinderspelletjes op 11 november 2009 om 09:40

hoi ik wil een leuk spel om meee buiten te spelen weet uu iets ik mag niet mee doen op schhol janwillem van de meneschool

Reactie door lieve op 20 mei 2010 om 09:32

Hoi Lieve (wat een mooie naam!),

Spelletjes vind je hier genoeg, kijk maar eens rond bij kinderspelletjes, er staat vast wel iets leuks voor je bij!

Wat me meer raakt is dat je zegt niet mee te mogen doen op school. Ik denk dat je daar toch eens met je juf of meester over moet praten, kinderen buiten sluiten is ook pesten, iets wat ook op jouw school niet getolereerd hoort te worden! En als ik zo de website van jouw school bekijk… denken ze er daar precies zo over! Doen dus!

Kop op joh! Het komt vast goed!

Reactie door Ron op 22 mei 2010 om 23:44

Hoi, ik heb echt veel aan deze site. Voor school moet ik bij een kinderdag verblijf spelletjes doen met de leeftijdscategorie 4 t/m 8 jaar.. Ik hoop dat ze de spelletjes leuk vinden.

groetjes Esther

Reactie door Esther op 13 januari 2012 om 17:59

RSS feed for comments on this post.


Trackbacks

TrackBack URL


Je mening is heel belangrijk voor ons!

Laat hier je reactie achter over dit artikel, we waarderen het zeer...
Wil je je eigen plaatje bij je reactie? Maak er dan snel eentje bij gravatar!