Koninginnedag Oranjekoek

woensdag 15 april 2009

Koninginnedag Oranjekoek

Koninginnedag Oranjekoek

De traditionele Oranjekoek voor bij de koffie op 30 april.

(Fryske Oranjekoeke) is een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gecarameliseerde sinaasappelsnippers welke op de oranjekoek zijn aangebracht.

De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering. Op deze crèmeversiering zijn ten slotte de gecarameliseerde vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht.

Sinds de jaren ’70 wordt in plaats van crème ook slagroom toegepast en wordt de koek gevuld met amandelspijs, of, voor een langere houdbaarheid, banketbakkersspijs. De vorm is in de loop der tijd veranderd in een vierhoek.

Bron: Wikipedia

Ingrediënten voor de koek

  • 200 gr. Boter
  • 350 Zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr. Witte basterdsuiker
  • 1 Ei
  • Snufje zout
  • 1/2 tl Nootmuskaat
  • 2 tl Gemalen anijszaad
  • Geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 40 gr. Oranjesnippers

Ingrediënten voor de vulling

  • 300gr. amandelspijs

Ingrediënten voor het glazuur

  • 200 gr. Poedersuiker
  • 4 el Sinaasappellimonadesiroop
  • Kannetje water
  • Slagroom

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Rechthoekige bakplaat
  • Paperclips
  • 3 Beslagkommen
  • Invetkwastje
  • Houten pollepel
  • Schilmesje
  • Zeef
  • Lepel
  • Mes
  • Taartschep
  • Taartschaal

Bereiding

Vet de bakplaat in en bekleed deze met het bakpapier, vouw een rand van ongeveer 3 cm om en zet het bakpapier in de hoeken van de bakplaat vast met de paperclips. Vet nu ook het bakpapier in.

Snijd de boter klein in de beslagkom en meng hier alle ingredienten voor de koek in. kneed dit nu tot een soepel deeg. Deel het deeg in 2 gelijke stukken.

Roer in de andere beslagkom met behulp van de pollepel het amandelspijs los.

Verwarm de oven voor op 160°C

Rol 1 deel van het koekdeeg uit op de bakplaat, (gebruik hiervoor de totale oppervlakte van je bakplaat) tot een dikte van ongeveer een halve cm. Verdeel de los geroerde amandelspijs hier over heen. Rol het overgebleven deel van het koekdeeg nu uit over het amandelspijs, zorg er voor dat het koekdeeg nu ook weer ongeveer een halve cm dikte heeft.. Druk de randen netjes aan.

Bak de koek nu in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.

Zodra de koek staat af te koelen, (op de bakplaat) kunnen jullie het glazuur bereiden. Het glazuur maken jullie door het poedersuiker te zeven boven de beslagkom en al roerende de 4 el. siroop er doorheen te roeren, voeg nu steeds al roerend een el. water uit het kannetje toe, tot het een glanzend druppelend papje wordt.

Strijk met een mes het glazuur over de nu afgekoelde koek. En laat het glazuur nu zeker anderhalf uur drogen. Snijd hierna de koek in vierkanten stukken en haal deze voorzichtig met de taartschep van de bakplaat.

En plaats ze een voor een op de taartschaal.

Voor jullie de koek serveren kunnen jullie de koek nog voorzien van een flinke toef slagroom.

Fijne Koninginnedag!

Vond je dit leuk?

Suggesties van Google Ads

Koninginnedag Oranjekoek

Informatie over "Koninginnedag Oranjekoek "

Koninginnedag Oranjekoek

Gepost door:

Gepost op woensdag 15 april 2009 - 1.331x gelezen

Categorie: Traktaties
Tags: , ,

Speciale MamaBende.nl Aanbieding

Mijn kleine handboek – Koken

Eenvoudige recepten om te koken en tegelijkertijd plezier te hebben.

Meer aanbiedingen

Nog geen Reacties/Trackbacks op "Koninginnedag Oranjekoek "

No comments yet.

TrackBack URL


Je mening is heel belangrijk voor ons!

Laat hier je reactie achter over dit artikel, we waarderen het zeer...
Wil je je eigen plaatje bij je reactie? Maak er dan snel eentje bij gravatar!